În secolele trecute în comuna Zetea au functionat numeroase joagare actionate de apa, aparitia lor a fost favorizata de zona bogata în paduri, precum si de prezenta cursurilor repezi ale râurilor de munte, cu debit mare si o cadere înalta. Majoritatea constructiilor s-au deteriorat cu timpul fiind abandonate sau înlocuite de instalatii moderne actionate electric.
Ferastrau cu roata de apa va fi o constructie simpla cu structura din lemn, tip sopron acoperit, închis pe latura estica cu placaj din scânduri de lemn. Joagarul va fi amplasat în partea estica a lotului lânga bratul pârâului Izvoare (fostul canal al morii), la o distanta de 6 m de cursul apei. (Pentru exploatarea energiei apei din pârâul Izvoare a fost divizat un canal de apa existent si azi, care în timp a devenit un brat secundar al pârâului.) Constructia va avea regim de înaltime P si Sc= 43,05 mp, zona parterului fiind ocupata de instalatia de taiat lemnul, sub planseul parterului aflandu-se mecanismul complex din lemn si fier al joagarului propriu-zis.
Constructia are regim de înaltime P si Sc= 43,05 mp, zona parterului va fi ocupata de instalatia de taiat lemnul, sub planseul parterului aflandu-se mecanismul complex din lemn si fier al joagarului propriu-zis. În partea vestica a joagarului se va amplasa rampa de încarcare pentru lemn, realizata din busteni dispusi înclinat.
Instalatia joagarului functioneaza prin transformarea miscarii de rotatie în miscare liniara pe verticala, punând în miscare lama ferastraului, în timp ce un mecanism complementar asigura deplasarea busteanului pe masura ce este fasonat sau taiat
Joagarul va avea fundatii pe piloti de stejar, cu structura portanta din lemn, tip cadru (stâlpi si grinzi din lemn rigidizati cu contrafise), închisa pe o latura cu scânduri de lemn. Planseul parterului va fi realizat din grinzi transversale si pardoseala din dulapi de lemn. Acoperisul cu structura tip sarpanta de lemn, simetric în doua ape, dupa forma constructiei, va avea învelitoare din scânduri de lemn suprapuse, culoare gri închis.
Alimentarea cu apa se va realiza printr-o solutie alternativa, fara afectarea albiei si a cursurilor de apa existente. La o distanta de aprox. 100 m de constructie se va realiza o captare cu un camin îndepartat de mal si o conducta subterana de 50 m pâna la un al doilea camin, de unde apa va fi condusa pâna la roata joagarului printr-un canal din lemn suprateran. Apa va curge peste roata, punând-o în miscare dupa care se va evacua în pârâu (bratul secundar, fostul canal de moara). Caminul de captare va fi dotat cu un dispozitiv de închidere prin care se poate regla alimentarea apei.
str. Principala nr 69,Comuna Zetea, Judetul Harghita, Romania
0744-610203
info@zetelaka.ro